, wielkosc guzów tarczycy 

wielkosc guzów tarczycy

jarekarpiniak portal

Temat: ^*^*GRUDNIOWYCH PREZENCIKÓW cz.4^*^*
Marti wszystkiego najlepszego dla Ciebie!!! Martka, Szymek nosi w tej chwili jakieś 86-92 w zależności od wielkości, bo rozmiar rozmiarowi nie równy. Tyle, że on jest naprawdę duży. Wszyscy dają mu ... więc nie ma się co martwić. Martucha, nie bój się. Takie guzy zazwyczaj są łagodne, bo to z powodu źle pracującej tarczycy. Musiałabym naprawdę długo z nim chodzić, a i tak...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=58962



Temat: Przyczyny niedokrwienia mózgu.
Na potwierdzenie tego,że moje wizyty na aku były i są słuszne powiem ze bedąc na 1szym zabiegu dowiedziałam sie od tego Pana,że mam guza w prawym płacie tarczycy-wbija mi do dziś igłe,wczoraj byłam na USG tarczycy-stwierdzono dokładnie to samo!Za trzy tygodnie pojde ponownie na USG,mam nadzieje,że po guzie nie bedzie śladu,albo zmniejszy się do takiej wielkości,że nie będzie potzrebna interwencja wewmętrzna. Migrena...
Źródło: sniegoptyczny.fora.pl/a/a,9.html


Temat: Tarczyca i badania krwi w kierunku przeciwcial
Sylwia-nie wiem jak z tymi badaniami na przeciwciała ale u mnie w rodzinie guzy na tarczycy są dziedziczne więc jestem obcykana (sama jeszcze nie mam ale wszystko przede mną ) To wszystko tylko strasznie wyglada.Biopsję robi się po to żeby sprawdzić jaki to guz -bardzo możliwe,że będzie to unienaczyniony guzek koloidalny -znaczy nieszkodliwy.Lekarz zadecyduje wzależności od wielkości czy go zostawić w spokoju...
Źródło: erodzice.net/forum/viewtopic.php?t=1396


Temat: Teddy- 12-letni staruszek...
... Poza tym wymacałysmy mu guz wielkości piłki tenisowej u ujścia przełyku, wygląda na to, że na tarczycy Narośl na łapie wygląda nieźle, nie paprze się, jest umocowana tylko w skórze, więc...
Źródło: forum.boksery.pl/viewtopic.php?t=5916


Temat: POGADUCHA
Nie,nie miałam terapii jodem radioaktywnym. Lekarz mi powiedział,że taka terapia sprawdza się w przypadku kiedy jest jeden lub kilka małych guzów. Mój ma wymiary w tej chwili jakieś 50mmx60mm. Podobno zastosowanie przy takiej wielkosci tej terapii nie daje efektów więc została tylko operacja... Kiedy okazało się że mam nadczynność tarczycy i guza-który był oczywiscie sporo mniejszy lekarka od razu zadecydowała o operacji. ... porodzie wykryją mi guza mózgu którego trzeba było operować pilnie. I w ten sposób guz tarczycy sobie rośnie. Ja sie boję,biorę leki jednak w końcu muszę go wyciąć...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=659


Temat: Rak rdzeniasty tarczycy
Witaj pablo znalazlem cos takiego na temat kalcytyniny cos takiego (wpis coprawda stary ale moze nie widziales) witam, jestem nowa, choc przygoda z rakiem tarczycy(rdzeniasty) trwa juz u mnie 12 lat. trafilam na to forum przypadkowo, szukajac wiadomosci na temat nowego, testowanego leku o nazwie zaktima. natknelam sie tutaj na opinie ze rak rdzeniasty jest najgorszym z rakow tarczycy, a to nie ... to wciaz niepokoi. jesli ktos wie cos na ten temat prosze o odpowiedz. Troche o mnie, mam 33 lata zachorowalam majac 21 oczywiscie przeszlam zabieg usuniecia calkowitego tarczycy wraz z guzem wielkosci 1cm i radioterapie. wyleczenie w duzej mierze zalezy od wieku pacjenta, i stanu zdrowia (oprocz tego oczywiscie), wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze, teraz pojawila sie ta nadzieja z zactima, bo obiecujace sa prognozy z obnizaniem markera kalcytoniny, a wiec niszczeniem ewentualnych komorek jeszcze w fazie przed pojawieniem sie guza. Sam mam lub mialem brodawkowatego, pharahormon mi arosnie ale z tego...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1220


Temat: Guzy przysadki
"Przysadka mózgowa jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, położonym w obrębie jamy czaszki i pełniącym funkcję regulacyjną w stosunku do obwodowych gruczołów dokrewnych. Zawiaduje czynnością tarczycy, nadnerczy, gonad, wydziela hormon regulujący wzrost (somatotropinę)." "Guzy przysadki mózgowej i inne guzy, rosnące w jej sąsiedztwie, uszkadzają przysadkę i powodują jej niedoczynność. Niedobór lub brak hormonów przysadkowych (hipopituitaryzm) prowadzi do niedoczynności wielu gruczołów wydzielania wewnętrznego. Guzy przysadki mózgowej są najczęściej monoklonalnymi, łagodnymi nowotworami charakteryzującymi się powolnym wzrostem. Stanowią około 10% guzów śródczaszkowych u dorosłych, a 1% u dzieci. Klinicznie ujawniają się u około 0,02-0,025% osób, z przewagą kobiet, natomiast o wiele częściej stwierdzane bywają autopsyjnie, według niektórych opracowaf nawet u 10-20% sekcjonowanych. Gruczolaki o wielkości mniejszej niż 10 mm nazywane są mikroguczolakami, począwszy od 10 mm - makrogruczolakami. Uważa się, że mikro- i makrogruczolaki stanowią odrębne postacie guza, o odmiennej etiopatogenezie, a w indywidualnym przypadku nie następuje przejście z mikro- do makrogruczolaka, lecz guz od początku przyjmuje cechy jednego z nich. Podwojenie się wielkości guza następuje po upływie 100-700 dni, co pozwala uznać, że do inicjacji procesu rozrostowego dochodzi już we wczesnym okresie życia. Guzy o największej szybkości wzrastania, takie jak...
Źródło: hormony.fora.pl/a/a,10.html


Temat: ..ehm..co dale?
Użytkownik "Valdi" <4tel@gazeta.pl napisał w wiadomości news:d4onkq$ihi$1@ns41.serveradmin.pl... Krystyna*Opty* wrote: ...wyraźnie minęły zaburzenia pracy tarczycy (3 guzki stwierdzone przed DO, do dziś nie robiłam ponownego badania - nie czuję takiej potrzeby)... Z uwagi na identyczne dolegliwości bliskiej mi osoby interesuje mnie czy w Twoim przypadku zaburzenia polegały na nadczynności tarczycy, czy robiłaś biopcję guzków, czy były to guzki "zimne czy gorące". Nie robiłam badania scyntygrafii. Robiłam tylko badanie USG (kwiecień 98 r.) W wyniku określono tylko ich wielkość, umiejscowienie w tarczycy i jeden z nich określono jako hipoechogeniczny, a drugi jako płynowo-lity, a trzeci tylko określono wielkość. Nie miałam kiedy zająć się tarczycą, bo miałam wtedy ważniejsze problemy z kręgosłupem. W następnym roku pod koniec października poszłam z tym wynikiem i wynikiem hormonów tarczycy do ... koncentracji, wzdęcia brzucha i stałe uczucie zimna, wyraźnie też było mi stale zimno w szyję, nawet w czasie upałów. Czy odczuwałaś coś w obrębie tarczycy w pierwszym roku po zastosowaniu DO,...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13586


Temat: rak nidrobnokomórkowy płuca prawego
Witam wszystkich, pojawiłam sie na tym forum bo poszukuję pomocy. U mojej mamy rozpoznano niedrobnokomórkowego raka płuca prawego. Oto wyniki TK z 01.06.2009. "Badanie po kontraście uwidoczniło naciek npl wielkości 68x36mm ... 2 mm. Wole śródpiersiowe: oba płaty tarczycy są znacznie powiekszone o niejednorodnej budowie ze zwapnieniami lewy sięga do poziomu łuku aorty, tchawica o zwężonym świetle przemieszczona na prawo. Elementy kostne bez ... segmentu 3 płuca prawego 20x17mm ze wzmożonym metabolizmem 18F-FDG SUV max FDG=2,5. Guz powoduje pasmowatą niedodmę w segm 3, jest styczny do żyły głównej górnej i nacieka opłucną śródpiersiową. W porównaniu z poprzednim badaniem CT guz uległ znacznemu zmniejszeniu. Węzły chłonne przytcawicze średnicy 9 mm z miernie wzmożonym metabolizmem 18FDG,Suv max FDG=1,4. Węzeł chłonny przyaortalny 11x6 mm z metabolizmem 18F-FDG poniżej poziomu ... wzmożonego metabolizmu glukozy Wynik badania wskazuje na częściową odpowiedź metaboliczną na zastosowanie leczenie (PR). Obecność choroby resztkowej w guzie 3 płuca pr., węzłach chłonnych przytchawiczych, dolnych prawych. Stopień zaawansowania wg PET-CT...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=678


Temat: Czy to moze być zmiana wtórna?
... nie wystarczy ukończyć kurs !. Znam również osobę która miała nowotworowe guzy na tarczycy i dzięki jednemu z tych panów żyje i ma sie dobrze-nie operowano ich bo poprostu znikły.Minęło już...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=677


Temat: Podobna Historia :-(
... typu II nadciśnienie tętnicze, niedoczynnośc tarczycy. Aha podobnie jak Hania zataiłam część wyników przed mamą z obawy że zrezygnuje z walki
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=212


Temat: Długość życia
... dla przykladu podam badana na niedoczynnosc tarczycy dziedziczna. Jednak nie nalezy sie zniechecac tylko szukac, pytac i podjac decyzje swoim zdaniem najlepsza. viki41 napisał: czy ktos poza dysplazja interesuje sie tym...
Źródło: ddb.fora.pl/a/a,1848.html


Temat: Układ krążenia
wynikiem : a) niedoboru kw. foliowego b) niedoboru wit. C c) niedoboru wit. PP d) niedoboru wit. H 4. Hipercholesterolemia w przebiegu niedoczynności tarczycy jest wynikiem : a) upośledzonego metabolizmu cholesterolu ... hiponatremia b) hipernatremia c) hipokalemia d) hipokalcemia 8. Hiperkapnia w przebiegu ostrej niewydolności lewokomorowej jest następstwem : a) wzrostem wielkości przestrzeni martwej b) wzrostu przecieku płucnego c) wydłużenie drogi dyfuzji gazu...
Źródło: lekarski2006.fora.pl/a/a,490.html


Temat: Tarczyca do kontroli
Sprawnie działająca tarczyca to klucz do zdrowia każdej z nas. Niedobór bądź nadmiar produkowanych przez ten gruczoł hormonów może nieźle uprzykrzyć życie. Tarczyca znajduje się z przodu szyi. To niewielki gruczoł, ... wzmocnienia kości. Jeśli tarczyca wytwarza odpowiednią dawkę hormonów, nasz organizm działa niczym szwajcarski zegarek. Problemy zaczynają się wtedy, gdy proporcje zostaną zachwiane. Kiedy we krwi krąży zbyt mało tyroksyny i trójjodotyroniny, mówimy o niedoczynności tarczycy. Objawy, które mogą jej towarzyszyć, to: * problemy z koncentracją, zmęczenie i senność – nawet po wypiciu kawy; * infekcje – wynik obniżenia odporności; * przygnębienie, a ... powstanie tzw. wola – zwiększa się wtedy obwód szyi. UWAGA! Objawy mogą występować razem albo pojedynczo. By się upewnić, czy wynikają z niedoczynności tarczycy, idź do lekarza. W razie potrzeby dostaniesz skierowanie do endokrynologa. Za mało źle, za dużo też niedobrze… Przeciwieństwem niedoczynności jest nadczynność tarczycy. Efektem wzmożonej produkcji hormonów mogą być: * wysokie ciśnienie krwi, przyspieszone bicie serca i tętno; * ... ujarzmić hormony Kłopoty z tarczycą częściej mają kobiety. Są na nie bardziej podatne, bo przechodzą hormonalne huśtawki związane np. z okresem, ciążą i menopauzą. Problemy z tarczycą bywają też wynikiem: * dziedziczenia – ryzyko wzrasta, gdy chorzy są rodzice lub rodzeństwo; * infekcji wywołanej przez wirusy, bakterie lub grzyby; * chorób układu odpornościowego, tzw. autoimmunologicznych – dochodzi wtedy do uszkodzenia komórek tarczycy. Lekarz podejrzewa, że możesz mieć niedoczynność lub nadczynność tarczycy? Zanim ustali sposób leczenia, zleci: * badanie krwi – by ocenić poziom hormonów (tzw. FT3, FT4 i TSH); * USG tarczycy – badanie pozwala określić wielkość gruczołu i sprawdzić, czy nie występują na nim guzki; * RTG klatki piersiowej – jeśli zachodzi podejrzenie, że rozrośnięta tarczyca uciska drogi oddechowe; * scyntygrafię – pacjent pije płyn z radioaktywnym jodem. Gdy tarczyca go wchłonie, emituje promieniowanie, które rejestruje specjalna kamera. Zarejestrowany przez nią obraz pozwala ustalić, czy tarczyca ma problem z wychwytywaniem i gromadzeniem jodu; * biopsję cienkoigłową – w przypadku guzków tarczycy, by sprawdzić, czy zmiany nie są złośliwe i czy nie występują w nich stany zapalne. Dalsze postępowanie zależy od wyników. Z reguły jednak: * przy niedoczynności – przyjmuje się odpowiednie dawki hormonów; * przy nadczynności – stosowana jest terapia radioaktywnym jodem lub lekami hamującymi syntezę hormonów tarczycy. Czasem konieczne bywa też częściowe lub całkowite usunięcie tarczycy. UWAGA! Przy leczeniu nadczynności i niedoczynności warto też stosować dietę. Diana Ożarowska
Źródło: twojbobas.fora.pl/a/a,542.html


Temat: Zmiany w wątrobie
Witam, u mojej żony po wielu badaniach również wykryto niedawno guzy na wątrobie. Cały czas zmaga się z zmianami na skórze ( suche place ok 1cm ) na twarzy, głowie i ... na granicy kora/ukm Pęcherz moczowy symetryczny. KT jamy brzusznej: Watroba prawidłowej wielkości. W miąższu wątroby przywnekowo na pograniczu segm I, V, Vi widoczna jest zmiana ogniskowa miernie hypodensyjna w badaniu bez ... strukturze miąższu. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona umiarkowanie powiekszona 11,7x4,5cm jednorodna. Nadnercza obustronnie niepowiekszone. Nerko położone prawidłowo, prawidłowej wielkości i kształtu. W miąższu nerki lewej widocznych jest kilka miernie hypodensyjnych, niejednorodnych, nieprawidłowo ... 30lat Wyniki badań hormonów tarczycy we krwi elektrochemiluminescencji NORMA: TSH 0,270-4,20 ulU / ml 8,54 FT4 0,932-1,71 ng /dl 0,905 FT3 2,57 - 4,43 pg / ml 3,56 następnie jest jeszcze...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550


Temat: Rak brodawkowaty tarczycy, typ pęcherzykowy
październiku 2009, w biopsji wyszło, że to guz oksyfilny (wielkość około 2 cm). Pod nóż trafiłam w lutym 2010. Histopatologia wykazała, że to rak brodawkowaty, typ pęcherzykowy z silną skłonnością do ... zastrzeżeń do obrazu USG, jodochwytność tarczycy na poziomie około 5% (wcześniej ponad 11%), tyreoglobulina poniżej 1. Wyglądało to rewelacyjnie. Moja dawka terapeutyczna, którą otrzymałam to 125 mCi. Po wyjściu z izolatki ... okolicy rzuchwy i usłyszałam że "to nie nasze węzły". Może nie są one związane z tarczycą, ale nadal są moje i nie wiem czy ich powiększenie powinno mnie niepokoić? Zastanawiam się...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1733


Temat: Tumor mixtus-objawy
w przypadku podejrzenia nowotworów tarczycy i ślinianek. Cel pracy. Ocena przydatności diagnostycznej biopsji aspiracyjnej cienkoiglowej w nowotworach przyusznicy. Materiał i metody. Spośród 467 chorych, hospitalizowanych w latach 1990-2004 z powodu nowotworów ... 59,3% pełna zgodność, częściowa (brak pełnego rozpoznania) - 2,4%, częściowo błędna -13,5%, brak rozpoznania (np. komórki nowotworowe) 4,6%. Błędne rozpoznanie cytologiczne stwierdzono u 11,3% chorych. W pracy oceniono ponadto wpływ wielkości (powierzchni) guza na wynik BAC, a także wartość tego badania u chorych z nowotworami złośliwymi w zależności od obecności lub braku objawów klinicznych złośliwości. Wnioski. Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa jest badaniem dodatkowym,...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=772


Temat: Moja historia
wrzecionowatych komorek podobnych do fibroplasta. Uklad siateczkowo - pecherzykowy odpowiada: Granulosa juvenile. Nasiolna aktywnosc mitotyczna. Guz zlosliwy. Alfa - inhibina /+/, alfa - feto proteina /-/ Oviductus normalis. Przepisałam słowo w...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=515


Temat: Miałam 22lata gdy się zaczeło....
....mój koszmar zaczął się wraz z moim pierwszym okresem (opinia prof. Rzepki-Górskiej, że guz już zaczął wtedy rosnąć)... Odkąd pamiętam conajmniej 2razy w roku leżałam w szpitalu (zmieniając oddziały) z powodu silnych bólów brzucha (dzisiaj wiem to mój guz dawał o sobie znać), oczywiście konsultacje gin. cyt. p.X wszystko w porządku (nie wierzę w to)... I tak co roku... Potem wypadek (2002) ... byłam sterydami-astma oskrzelowa), kroplówki i inne brednie. Mam robione RTG -komentarz lekarza: nie jest tragicznie (też w to nie wierzę, że nie było widać, że guz uciska przeponę i płuca) i ... (jechałam z przeświadczeniem, że umrę) zatrzymanie akcji serca, guz uciskał serce, żołądek miałam przy kręgosłupie i wszystkie organy na boku...trwa ponad 3godziny, cięcie mam do mostka i bilans 15kg śluzak. Tak ... na poziomie 24 (od pięciu lat mam mniej więcej na tej wysokości gdyż doszło jeszcze do mnie zapalenia tarczycy typu Hasimoto). Bilans:27lat, lewy jajnik z jajowodem brak, 2 operacje, 2 laparo, "urocza" blizna wielkości 45cm, zapalenie tarczycy, i hmmm satysfakcjonująca praca (byłam na rencie 3lata, nie dałam rady pracować) którą uwielbiam i wspaniala przyjaciółka psyholożka i inne pokręcone przyjaciółki...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=359